Generations Tour

2007, augusztus 14. Három generációnyi humor, tudás, érdeklődés, és fárasztó poénok 4 emberbe öltve nekiindul, és 15 nap alatt megmutatja California és környékét. Videoban. Kirdasi project, igazi sztárvendégekkel Király Papával és a magyar amatőr fotós-underground élet hírhedt alakjával KirRoyallal. 2 naponta friss videók a történésekről. C'mon America!

Friss topikok

Linkblog

Ennyit érünk


My blog is worth $1,129.08.
How much is your blog worth?

2007.08.18. 16:58 Kir Royal

"Három aranyásó ment a hegyek között ..." (aug. 17.)

"... a vízesés felé, halihó, az aranyért." - üvöltöttük Papával teli torokból az autóban, útban az aranyvidék felé. A kaliforniai aranyláz idején, a 19. század második felében, egészen a 20. század elejéig rengetegen jöttek a Siera Nevada nyugati lábaihoz a meggazdagodás reményében. Többségük nyomorban halt meg a bányákban, vagy rablótámadás következtében, vagy egyszerűen csak alkoholmérgezést kapott, néhányan azonban tényleg meggazdagodtak az aranyból. Nemcsak a bányatulajdonosok (ők legkevésbé), hanem leginkább a kocsmárosok, az építési vállalkozól és a kalandregényírók.

Jön, jön, jön, hamarosan olvashatjátok az augusztus 17-ei nap történéseit, amely a kínai negyedből indul, szőlőskerteken és diófaültetvényeken kersztül az aranyvidéken át Grek János Reddini házáig vezet. Addig is: itt vannak a képek rövid kommentárokkal.

Kihalt a kínai negyed főutcája reggel 7-kor, amikor útnak indulunk.

 

Szélkerekek a San Francisco öböl túlsó felén a kopár dombokon.

 

 Kaliforni a száraz éghajlat ellenére valóban egy nagy kert. Szépen gondozott szőlőskertek, őszibarackos ültetvények és - ami a legnagyszerűbb- 50-60 éves diófaérdők kilométereken át az út mentén. Néhol pedig a helyi terményeket árúsító boltok, mint példul ez is itt.

Ez egy szőke vidék - a fű sárga, amerre csak megyünk, és szalmaillatú. A szárazság következtében persze gyakran ki is gyúlad, látványnak azonban különleges. Azt is mondhatnám, hogy olyan, mint a vadnyugat, csakhát nem olyan, hanem az.

Az 1896-ban megnyitott (és 1971-ben bezárt) vegyesbolt, amely ma múzeum Sutter Creekben, az egyik operettdíszletté alakított aranyvároskában.

Miközben szőlőből és amerikai almáspitéből valamint citromos diet coke-ból álló ebédünket fogyasztottuk, ez a jó méteres kígyó (sikló?) mászott elő a bozótból, és siklott tovább az árokpart felé.

Igazi vadregény (meg egy kávézó a parton, ahol wifi is van ...)

A környék leggazdagabb bányája volt az Empire Grass Valley-ban, de még így is sokszor csődközelbe került. Valószínűleg most hozza a legtöbb pénzt a tulajdonosainak, hogy egy rakás ócskavasat múzeumként, belépődíjért mutogatnak. A képen dr. peti épp eljátssza, amint a fiúk a bányában dolgoznak.

 

Grek János jégermejszterrel fogadott, de volt remek kaliforniai chardonay, margaríta koktél, gin citrommal és egy nagyszerű csirkesült. Az esti beszélgetés fő tanulsága pedig egyrészt, hogy szerencse nem létezik, csak értelmes ember, aki a körülményekhez igazodva kihozza a legjobbakat az adottságokból, másrészt, hogy egyes dolgokról lemondani legalább olyan fontos, mint másokhoz ragaszkodni.

Készül a blog ...

 

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://generationstour.blog.hu/api/trackback/id/tr64143225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dóri 2007.08.18. 18:57:53

Hy Guys!
Annyira jó lehet nektek most odakint,útállak is titeket ezért:)Na jó csak az irigység beszél belőlem,mert én meg itthon ülök és tanulok(Dr. P! bünt.eljárásjogot..szörnyű...).És szenvedek!Ezért szoktam kikapcsolódásképpen nézegetni a képeiteket!Jó kis blog ez;)
Azért ha lesz a közelben valahol egy Dunkin\' Donuts,akkor faljatok már egy fánkot a tiszteletemre oks?:)
Pussz

a Ballagi 2007.08.18. 19:08:57

Halihóóóóóóó!
Fiúk! Ott a bányában! Ha mán lennt vagytok, hozzatok pár uncia aranyat. Aztán semmi \"nesze neked beléd laposvarázslat\" hogy elússzon minden!
*
Bányarém nem kell.stop.Az van itthon is elég.stop.Pia jöhet.stop.Áh, inkább igyátok meg.stop.Anyátokat (Zita) holnap (vas.) fuvarozom Pestre.stop. Továbbszállitva Forczek által Kmétre du.stop.
*
Végül, csak a kedvetekért \"meg-google-oztam\" aztat a kélgyót a képen. És láss csodát! Úgy hijják, hogy Kaliforniai Király kigyó (Lampropeltis getula californiae). Nem mérges, csak ha b....gatják. Embert nem eszik.

Üdv, üdv és üdv, Gyuri

Dobák Zita 2007.08.19. 18:57:54

Miután épségben hazaszállítottak kedvenc barátaim kedves barátaimtól a Balatonról, és bár igen elszoktam ettől a géptől, mégis leültem ide olvasgatni.
Hát szóval a Balaton az valami csodás, főleg az a kis vityilló zamárdiban... az maga a Paradicsom, pedig csak vadszőlő terem:)Nincs tv nincs számítógép, csak maga az élet.) haverok buli koncert bicikli úszás fotózás Aramissal női pletyi Ibolyával, röhögés sörözés Farkas Gabiékkal és még egy csomó új és régi ismerőssel.. ahh szóval...
Aztán a mesterségek utcája is egy kis csoda volt.
Itthon várt Kata és némi mosogatni való.:)Aztán hozáfogtam olvasgatni a blogot...... aztán a kommenteket.. aztán eldöntöttem melyiken szórakoztam jobban.)))

Végül.. köszönöm a kávét:)

További szépségeket mindenkinek:)
pusszancs: zitanya

a kuzin körösztanyja 2007.08.19. 19:27:58

Voltunk ám mi is "világot látni".
Négyesben ( Zita, Forczek, Gyuri és jómagam ) elmentünk a Mesterségek Ünnepére a Várba. Elvertünk egy kazal pénzet, ettünk finomat, jókat röhögtünk, szóval kellemetesen múlattuk az időt!

A sárgaságom mélyül, az az nagyon, de nagyon irigy vagyok ám...
Jó szórakozást Nektek a továbbiakra is!!!!!!

Baranyi József 2007.08.24. 16:28:53

Az a három aranyásó hogy is van? Nem "halihó az aranyért, hanem valami "tudapp - tudapp - az aranyért" De a legrosszabb hogy nem jut eszembe ki is énekelte. És ott az életnek aranyrögösek az útjai? Üdv Kopasz (PS. A képek az új Canon-nal készulnek?)
süti beállítások módosítása